Naar hoofdinhoud
Giovanni Stijnen
per 1 juni 2022

Giovanni Stijnen nieuwe directeur Sonnenborgh

Giovanni Stijnen (49) is per 1 juni a.s. de nieuwe directeur van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht in Utrecht. Met Giovanni Stijnen haalt Sonnenborgh een bevlogen innovator en ervaren leider in huis, met een grote liefde voor wetenschap en wetenschapscommunicatie. Deze liefde voor de wetenschap begon al jong, bij de sterrenkunde. Giovanni: “Ik las als jonge puber het boek De eerste drie minuten van het heelal van Steven Weinberg en was verkocht."

Zijn benoeming door het stichtingsbestuur van Sonnenborgh was het resultaat van een uitvoerig wervings- en selectietraject. Bestuursvoorzitter ir. Felix Bettonvil: “Sonnenborgh heeft zich de laatste tien jaar enorm ontwikkeld, en staat nu opnieuw voor nieuwe kansen en uitdagingen. Hier zal Giovanni met zijn enthousiasme, kennis en ervaring goed leiding aan kunnen geven. Hij is een praktische idealist en past heel goed bij een enthousiaste en betrokken vrijwilligersorganisatie als Sonnenborgh.”

Giovanni werkte na zijn studie biologie enkele jaren als onderzoeker bij Wageningen University and Research en TNO. Hij maakte een overstap naar de Stichting Wetenschap en Techniek Nederland waar hij werkte als teamleider en aan de wieg stond van het wetenschapsjournalistieke platform NEMOKennislink.nl. Nadat Kennislink.nl onderdeel werd van NEMO Science Museum gaf hij leiding aan het project en projectteam en werd later hoofd van de uitgeverij NEMO (nu afdeling NEMO wetenschapscommunicatie). Giovanni stond aan de basis van diverse (educatieve) programma’s en vertegenwoordigde NEMO in nationale en internationale samenwerkingsverbanden. In zijn laatste functie voor NEMO Science Museum en NEMOKennislink.nl als senior program en business developer heeft hij diverse netwerken, programma-innovaties en onderzoeksprogramma`s rond actuele maatschappelijke vraagstukken zoals klimaat opgezet. Giovanni is voorzitter van SciCom NL, een ledenvereniging voor wetenschapscommunicatoren en verbonden aan THNK School of Creative Leadership. Een grote drijfveer in zijn werk is het belang en de schoonheid van wetenschap en het belang van goede educatie en wetenschapscommunicatie – een veelbelovende match met de missie van Sonnenborgh.

Giovanni: “Van jongs af aan kijk ik al naar boven met grote verwondering over het heelal en onze plek daarin als mens. Wij zijn de ogen van het heelal en kijken naar onszelf en ons handelen op onze mooie planeet. Sonnenborgh is een historische locatie waar ook nu nog het ontdekken van het heelal het ontdekken van jezelf betekent. Die beleving is naar mijn mening actueler en relevanter dan ooit, en wil ik voor zo veel mogelijk mensen - jong en oud - mogelijk maken.”

Het bestuur van Sonnenborgh bedankt oud-directeur Bas Nugteren, die in de afgelopen maanden de directiefunctie heeft waargenomen en dat zal blijven doen tot het aantreden van Giovanni.

Over Sonnenborgh
Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw. Naast het toegankelijk maken van het monumentale bastion en de sterrenwacht uit de 19e eeuw, is de centrale missie van Sonnenborgh om sterrenkunde en aanverwante wetenschappen te populariseren voor een breed publiek. Sonnenborgh doet dit – al bijna twintig jaar - door: een permanente inrichting van de gebouwen en het organiseren van sterrenkijkavonden, rondleidingen, colleges, cursussen en evenementen. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh ongeveer 20.000 bezoekers.