Naar hoofdinhoud
Archeologische vondsten uit het 16e-eeuwse bastion Sonnenborgh
Archeologische vondsten uit het 16e-eeuwse bastion Sonnenborgh

Veilig naar het museum

Wij streven ernaar ons museum een veilige plek voor iedereen te maken. Iedereen is welkom. 
Ben je slecht ter been? Lees hieronder dan meer over de beperkingen van ons gebouw en wat dit betekent voor jouw bezoek aan Sonnenborgh. 

Twijfel je of een bezoek aan ons museum haalbaar is voor jou? Neem dan contact met ons op via de telefoon: 030 820 1420, of via de mail: info@sonnenborgh.nl. 

Toiletbezoek
De WC's die zich in het museum bevinden zijn genderneutraal. De toiletten in het bastion (beneden in het museum) zijn dat helaas nog niet. In februari worden deze verbouwd en wel genderneutraal worden. 

Prikkelarm naar het museum
Op de zondagen, in de vakanties en in de avonden kan het erg druk zijn in ons museum. Liever naar het museum als het wat rustiger is? Hieronder staan dagen/ momenten waarop het museum over het algemeen rustig is. Het is uiteraard ook mogelijk om voor je bezoek te bellen om zeker te zijn van een rustig bezoek. 

Rustige dagen: 
- Dinsdag 
- Woensdag 
- Donderdag 

Bezoekersinformatie Bezoekersinformatie
Bezoekersinformatie Bezoekersinformatie

Toegankelijkheid

Sonnenborgh verwelkomt graag zo veel mogelijk mensen in het museum en de sterrenwacht. Ondanks de beperkingen van het monumentale complex bieden we waar mogelijk speciale voorzieningen aan.

 

Trap in bibliotheek

Monumentale gebouwen

De sterrenwacht van Sonnenborgh stamt uit 1853 en is gebouwd op een bastion uit 1552. Beide gebouwen zijn monumentaal. Dit maakt het museum en de sterrenwacht op sommige plekken lastig(er) toegankelijk.

beperkte toegankelijkheid

Sonnenborgh is beperkt toegankelijk voor minder mobiele bezoekers. Het bastion en de sterrenwacht zijn monumentale gebouwen met drempels en zware deuren. Er zijn geen liften. De telescopen en het bastion zijn uitsluitend bereikbaar via een trap. Er zijn geen aangepaste toiletten voor rolstoelgebruikers. Het is aan te raden begeleiding mee te nemen als je minder goed ter been bent. Huisdieren zijn niet toegestaan in het museum en de sterrenwacht. Voor hulphonden maken wij natuurlijk een uitzondering.

Parkeren

Het is toegestaan om gratis te parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen in de stad Utrecht. De dichtstbijzijnde plekken zijn op de Lange Nieuwstraat 106 en Servaasbolwerk 2-3. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Utrecht. Voor informatie over de bereikbaarheid van Sonnenborgh met het openbaar vervoer, ga je naar onze pagina met route-informatie.

Begeleiding

Als begeleider van een rolstoelgebruiker mag je gratis mee naar binnen. Blindengeleide – en hulphonden zijn welkom in het museum.

Museumbezoeker met visuele beperking
Het heelal binnen handbereik

Museumbezoekers met een visuele beperking

Sterren kijken doe je met….. je ogen? Sonnenborgh wil voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk zijn, óók voor mensen met een visuele beperking. Speciaal voor deze doelgroep, die normaal gesproken het heelal niet of nauwelijks kan zien, ontwikkelde Sonnenborgh het plan Het heelal binnen handbereik. Met dit plan won Sonnenborgh in 2019 de RAAK-Stimuleringsprijs, bestemd voor het toegankelijker maken van museumcollecties voor blinde en slechtziende bezoekers.

Het Heelal binnen Handbereik omvat:

  • Sterren kijken met handen en oren: rondleidingen in museum en sterrenwacht over het heelal voor volwassenen met een visuele beperking. Elke laatste zondag van de maand of op afspraak. Meer informatie over deze rondleidingen vind je op deze pagina
  • Lesprogramma’s voor leerlingen in het basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs met een visuele beperking. Meer informatie over de verschillende lesprogramma's vind je bij de pagina over het primair en de pagina over het voortgezet onderwijs.
  • Aanpassingen aan de monumentale gebouwen van het museum en de sterrenwacht. Voor zover mogelijk zijn er aanpassingen gedaan, zoals het aanbrengen van trapleuningen naar de telescoopkoepels en het plaatsen van noppen- en trapmarkeringen.
  • Aanpassingen aan de achterkant van de website van Sonnenborgh, die de toegankelijkheid voor bezoekers met een visuele beperking helpen vergroten.

raak-stimuleringsprijs

logo van de RAAK-Stimuleringsprijs

 

 

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum. Eerdere winnaars zijn Museum Boijmans van Beuningen en het Verzetsmuseum. Het Heelal binnen handbereik is mede mogelijk gemaakt door de RAAK Stimuleringsprijs.

Meer info over de RAAK-Stimuleringsprijs
Bezoekers van een Vrijdag Museumdag

Ouderparticipatieprojecten

Vrijdag Museumdag

Sonnenborgh maakt al jaren deel uit van het ouderparticipatieproject Vrijdag Museumdag. Door de financiële steun van de stichting Van Baaren en het samenwerkingsverband tussen AxionContinu en het Stichting Utrechts Museumkwartier kunnen senioren uit Utrechtse wooncentra iedere 2e en 4e vrijdag van de maand genieten van koffie, taart en een rondleiding in één van de Utrechtse musea, waaronder Sonnenborgh. In het museum worden de deelnemers rondgeleid door een museumdocent. Deze museumdocenten hebben ervaring met de doelgroep. Grote aandacht gaat uit naar het omgaan met en rondleiden van mensen met dementie. Meer weten? Mail voor vragen/opmerkingen naar info@sonnenborgh.nl.

Museum voor 1 dag

Sonnenborgh doet ook mee aan het ouderparticipatieproject Museum voor 1 Dag. In dit project komt het museum naar de zorglocatie toe met een koffer vol museumobjecten. De deelnemende musea zorgen elke keer voor nieuwe objecten die tot de verbeelding spreken. Dit zijn voorwerpen uit vroegere tijden, beeldende kunstvoorwerpen, technische objecten en voorwerpen gebruikt in de wetenschap. Elk object heeft een eigen verhaal. Tijdens deze bezoeken is er veel ruimte voor interactie en eigen inbreng van de deelnemers. Er worden vragen gesteld, verhalen gedeeld en herinneringen opgehaald.